KOCAELİ / KÖRFEZ - Hereke Nuh Çimento Ortaokulu

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

19.Yüzyılın sonlarına doğru günün şartlarına ve o zamanın Hereke' sine göre açılan Sümerbank İlkokulu süratle artan nüfus ve buna paralel olarak öğrenci artışına cevap veremez duruma gelmiştir.

Zamanın idarecileri konuya eğilmişler, bugün kendilerini rahmetle andığımız Sadettin YALIM, Ahmet YANAR, Süheyp ÇELEN, Müfit TEOMAN, İbrahim ALPAK Necdet BİROL ve Asiye ÜLKER'den oluşan Kurucu Üyeler 30 Kasım 1956 tarihinde "OKUL YAPTIRMA ve ÖĞRENCİLERİ KORUMA DERNEĞİ" ni Hereke' de yeni bir okul yaptırmak amacıyla faaliyetegeçirmişlerdir.

Hayırsever Hereke halkının derneğe ödedikleri aidatlarla bir okul arsası almak için para biriktirmeye başlamışlardır. Nuh Çimento Sanayi Anonim Şirketi kurucularından Sayın Ahmet ESKİYAPAN'ın şahsen yaptığı 25.000 liralık bağışla dernek okul arsasını alabilecek duruma gelmiştir. Bağlar içi mevkiinde Cehri AKKAŞ, Mehmet Ali AR ve Emine AMASYA' ya ait 3040 Mt2 arsa 54.000 lirası dernekten, 66.000 lirası devletten  olmak üzere 120.000 liraya satın alınarak 1969 yılında tapusu vilayete teslim edilmiştir. Aradan yıllar geçmesine rağmen arsası alınan okulyapılamıyordu.

Nihayet Nuh Çimento Sanayi Anonim Şirketinin sayın kurucu ortakları Hereke' de modern bir okul yaptırmaya karar verdiler ve ayırdıkları 1.000.000 lirayı Bayındırlık Müdürlüğü emrine verdiler. Kısa zamanda inşaatı tamamlanan okulumuz 23 Mart 1973 günü törenle açıldı. 37 yıllık eğitim-öğretim süresi boyunca, 1999 yılında Büyük Marmara Depremini de atlatarak 2010 yılına kadar gelen binamız, artık kendini taşıyamaz hale gelmişti. Nuh Çimento Eğitim ve Sağlık Vakfı bünyesinde tekrar ihaleye çıkılarak 2.000.000 TL  bedelle KOYAPI' ya ihale edilen yeni okul binası 1 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanarak 2011 yılının eylül ayında hizmetegirmiştir.

Yayın: 14.12.2012 - Güncelleme: 28.03.2024 10:35 - Görüntülenme: 2932